top of page
ATÖLYE◢  Mit ve Tragedya / Göçebe Düşünce Derneği
ATÖLYE◢  Mit ve Tragedya / Göçebe Düşünce Derneği

27 Ağu Sal

|

Gümüşlük Akademisi

ATÖLYE◢ Mit ve Tragedya / Göçebe Düşünce Derneği

Düşünceyle bu denli iç içe olan mitler, düşünme şeklimizin kendisini ne ölçüde etkilemiştir? Felsefenin doğuşuyla birlikte düşüncenin mythos’tan logos’a geçtiği sıklıkla söylenir. Platon’dan beri mitlerle böylesine iç içe gelişen batı felsefesi için bu hangi bakımlardan geçerlidir?

Zaman & Yer

27 Ağu 2024 09:00

Gümüşlük Akademisi, Gümüşlük, Ahmet Yesevi Sk. No:11, 48970 Bodrum/Muğla, Türkiye

Etkinlik Hakkında

Antik Yunan dünyası, sadece batı medeniyeti için kurucu bir köken rolü üstlenmemiş, aynı zamanda ortak bir referans noktası olmuştur. Mit ve tragedyalar felsefeden sosyolojiye, edebiyattan psikanalize her alanda tekrar tekrar karşımıza çıkar. Antik Yunan düşüncesinin referans dünyası, kendine yeni kılıklar altında bir yer bulmayı daima başarır. Sisifos artık sadece tanrıların cezalandırdığı bir tiran değil, Camus ile birlikte kendi intiharı ile yüzleşen modern insandır. Oedipus bundan böyle tam da kendi felaketinden kaçmaya çalıştığı noktada felakete sürüklenen trajik kahraman değil, Freud ile birlikte bebeklikten çocukluğa geçişteki temel komplekstir. Antigone artık sadece trajedilere konu olmuş Thebes prensesi değil, insani yasa ile çatışan ilahi yasanın vücut bulmuş halidir. Mitik düşünme biçimini reddetmek isteyen batı düşüncesi, mitlerle düşünmekten vazgeçememiştir.

Öyleyse düşünceyle bu denli iç içe olan mitler, düşünme şeklimizin kendisini ne ölçüde etkilemiştir? Felsefenin doğuşuyla birlikte düşüncenin mythos’tan logos’a geçtiği sıklıkla söylenir. Platon’dan beri mitlerle böylesine iç içe gelişen batı felsefesi için bu hangi bakımlardan geçerlidir? Tragedyaların uygar insan arketipini kurmaktaki kurucu rolü, bizim bugün uygarlığa bakışımızı ne ölçüde trajikleştirmiştir? Düşüncenin içinde varlığını hala sürdüren mitik veçhenin yapısını anlayabilmek için, öncelikle mitlerin ve tragedyaların nasıl bir mantıkla işlediğini anlamamız gerekir.

Tam da bu sorular etrafında Gümüşlük Akademisi’nde şekillendirdiğimiz Mit ve Tragedya kampına hepiniz davetlisiniz✨

Kamp boyunca bize eşlik edecek hocalarımız: Devrim Sezer, Levent Kavas, Nazile Kalaycı, Hakan Atay, Hüseyin Deniz Özcan ve Ömer Araydın olacaktır.

❗Detaylı bilgi ve başvuru için profilimizdeki linke tıklayabilirsiniz.

Afiş tasarımı: Elif Hayat Zor @_haayyat 🌱

instagram.com/gocebedusuncedernegi

instagram.com/gumuslukakademisi

Etkinliği Paylaş

Katılım bildirmek etkinliğe kayıt olmak anlamına gelmez. Etkinliğe katılım için bilet veya rezervasyon gerekebilir. Etkinlik sayfasında yer alan link üzerinden orijinal etkinlik duyurusuna ulaşarak kontrol etmenizi öneririz.

bottom of page