top of page
ATÖLYE◢  Eleştirel Teori Kampı – Adorno, Benjamin, Simmel
ATÖLYE◢  Eleştirel Teori Kampı – Adorno, Benjamin, Simmel

03 Eyl Sal

|

Gümüşlük Akademisi

ATÖLYE◢ Eleştirel Teori Kampı – Adorno, Benjamin, Simmel

Bütünden ziyade parçalara odaklanan bir düşüncenin epistemolojik (doğru-yanlış), estetik (güzel-çirkin) ve politik (birey-toplum) kategorilerde nasıl bir dönüşüme yol açtığını ve bu dönüşümün sistem düşüncesinin hem kavramsal, hem de politik krizlerinden çıkmak için yeni bir imkân sağlayıp sağlayama

Zaman & Yer

03 Eyl 2024 09:00

Gümüşlük Akademisi, Gümüşlük, Ahmet Yesevi Sk. No:11, 48970 Bodrum/Muğla, Türkiye

Etkinlik Hakkında

Cana Bostan

Gaye İlhan Demirel

Gökhan Yavuz Demir

Semih Bilgin

Umur Başdaş

Göçebe Düşünce Derneği

---

Platon’dan Hegel’e felsefe tarihi, tekilliğin, farkın, parçanın, özgüllüğün okul duvarları arasında taşlaşan büyük sistemlerin altında ezilmesine şahit olmuştur. Bu nedenle düşüncenin sistematikliğinin parçalanıp fragmanter hale gelmesinden ancak skolastikler ürker. Fragmanterleşme tam da kendi üzerine kapanan bu düşünce sistemlerinin okul duvarlarını aşıp yaşama karışmasından kaynaklanır. Fakat felsefi sistemleri parçalayıp yaşamın zenginliğini uzmanlaşmış disiplinlerin nesnesi kılan bilim ve teknik, bütünün aldatıcı soyutluğu (“Bir”, “Varlık”, “Tanrı”, “Tin”, “Özne”) yerine parçanın somutluğuna (“çokluk”, “fark”, “tekillik”) hakkını yeterince veremez. Parçanın hakkını veren bir düşünce eğiliminin ortaya çıkması için yeni bir gündelik deneyim ortamının, yeni bir gündelik varoluş tarzının yani Baudelaire’in “modern” diye adlandırdığı “uçucu, ele avuca sığmaz, sıradan” unsurların da düşüncenin ufkuna girip onu genişletmesi gerekmiştir. Dolayısıyla düşüncenin fragmanterleşmesi, büyük kent kalabalıklarının, ışıltılı vitrinlerin, anlık karşılaşmaların, insanın etrafını saran metaların yaşamı fragmanterleştirmesiyle paralel ilerleyen bir süreç olmuştur.

Göçebe Düşünce Derneği olarak bu sene gerçekleştireceğimiz yaz kamplarından Fragmantal Düşünce: Adorno, Benjamin, Simmel’de tam da bütünden ziyade parçalara odaklanan bir düşüncenin epistemolojik (doğru-yanlış), estetik (güzel-çirkin) ve politik (birey-toplum) kategorilerde nasıl bir dönüşüme yol açtığını ve bu dönüşümün sistem düşüncesinin hem kavramsal, hem de politik krizlerinden çıkmak için yeni bir imkân sağlayıp sağlayamayacağını ele almayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken de düşüncenin parçalı yapısını teorik bir silaha dönüştürmüş üç düşünürden, Berlin akademisinin “yabancısı” Georg Simmel’den, modernitenin ön-tarihinin “arkeoloğu” Walter Benjamin’den ve diyalektiğin “radikal karamsarı” Theodor W. Adorno’dan yararlanacağız.

3-9 Eylül tarihleri arasında düzenlediğimiz kampımızda eğitmenlerimizin katkılarıyla bu soruları hep birlikte tartışacak ve çeşitli cevaplar arayacağız.

Tüm ilgilileri kampımıza bekleriz 🌿⚡

❗Detaylı bilgi ve başvuru için profilimizdeki linke tıklayabilirsiniz.

instagram.com/gocebedusuncedernegi

instagram.com/gumuslukakademisi

Etkinliği Paylaş

Katılım bildirmek etkinliğe kayıt olmak anlamına gelmez. Etkinliğe katılım için bilet veya rezervasyon gerekebilir. Etkinlik sayfasında yer alan link üzerinden orijinal etkinlik duyurusuna ulaşarak kontrol etmenizi öneririz.

bottom of page